Serebral Palsi

Serebral palsi; gelişmekte olan beyinde (anne karnındayken, doğumda, ya da doğduktan sonra 2 yaşından önce) oluşan bir zedelenme nedeniyle, çocuğun duruş ve hareketlerde güçlük çekmesi halidir. Zedelenmenin beynin hangi bölgesinde ve ne kadar yaygın olduğuna bağlı olarak Serebral Palsi’nin belirtileri değişir. Örneğin bazı hastalarda sadece hafif topallama, diğer bazılarında ise tekerlekli sandalye kullanma gereksinimi bulunabilir.
Serebral palsi toplumda her 1000 bebeğin 1 – 3 ‘ünde görülür.

Serebral palsinin bilinen en sık sebepleri arasında hamilelik ve doğum sırasındaki bazı etkenlerdir: erken (prematüre) doğum, gebe annede tansiyonun yükselmesi veya düşmesi, kan grubu (Rh/rh) uyuşmazlığı, hamileyken geçirilen kanamalar ve enfeksiyonlar belirtilebilir. Uzamış ve zor bir doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması veya doğumdan sonra geçirilen ağır mikrobik hastalıklar, kafa darbeleri, yüksek ateş de serebral palsi’ye yol açabilir. Ama çoğu zaman da sebebi bulunamayabilir.

Serebral palsi her hastada ayni belirtileri vermez. Bazı çocuklarda etkilenen kaslar normalden gergin (kasılı) durumdadır ve hastanın hareketlerini kısıtlar. Bazı çocuklardaysa kaslar fazlasıyla gevşektir ve hasta vücudunu istediği gibi yönetemez. Bazen boyun, kol ve bacaklarda istem dışı kasılmalar, hareketler de görülebilir.
Öte yandan, erken tanı ve erken tedavi başarıyı arttırdığından her çocuğun gelişimi izlenmeli, yaşıtlarına göre farklılık görülürse ilk fırsatta doktora başvurulmalıdır.

Kesin tanı konulmasının ardından alanında uzman fizyoterapistlerce uygulanan fizyoterapi ve rehabilitasyon seansları, duyu bütünleme, nörogelişimsel pediatrik fizyoterapi, gelişimde büyük bir öneme sahiptir. Ailenin eğitime dahil edilmesi ve evde egzersiz uygulaması oldukça önemlidir. Erken tanı ve erken fizyoterapi uygulamaları zaman kaybını önlemekte ve başarıyı artırmaktadır.   

Merkezimizde hareketin desteklenmesi ve geliştirilmesi için egzersiz, duyu bütünleme, uzay terapi, denge ve koordinasyon eğitimi, yürüme eğitimi, fonksiyonel beceri eğitimi ve diğer fizyoterapi rehabilitasyon yöntemleri uygulanmaktadır. Bu amaçla özel dizayn edilmiş dört adet fizyoterapi salonunda, alanında uzman fizyoterapist ve duyu bütünleme terapistlerince, anne-babanın da katılabileceği-izleyebileceği fizyoterapi ve eğitimler uygulanmaktadır. 

Serebral Palsili çocukların özel eğitimleri için, özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, rehmerlik ve psikolojik danışmanlar fizyoterapistlerle koordineli olarak görev yapmaktadır. Rehberlik ve Araştırma Merkezinden Eğitim raporu olan Serebral Palsili  çocuklar, herhangi bir ücret ödenmeden kurumumuzun özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedir.